Kako početi svirati gitaru

Svaki početak je težak. Ista stvar je sa gitarom. Jedno vrijeme je potrebno biti strpljiv i uporan i onda rezultati sviranja postaju vidljivi. No, vrlo brzo sviranje postaje mnogo zabavnije. 

Konkretnije, potrebno je otprilike dva mjeseca sviranja da bi osjetio značajan napredak: 

Prsti te više ne bole kao na početku i možeš bolje i brže stiskati žice

– Naučio si pravilno trzati žice

– Možeš svirati nekoliko osnovnih melodija/intra od pjesama 

– Poznaješ osnovne akorde na gitari s kojima možeš svirati nekoliko osnovnih pjesama i možeš ih mijenjati lakše nego u početku 

– Uhvatio si osnovni ritam. Sve što sviraš sada donekle zvuči kako treba 🙂 Bravo! 

Dakle, ovo gore su primarni ciljevi koje svaki početnik na gitari treba postići. Ako redovito sviraš gitaru, te ciljeve možeš ostvariti već u prva dva mjeseca. 

Sada pogledajmo kako ćeš uopće započeti sa sviranjem od samih osnova. 

Ako si potpuni početnik i još uvijek nemaš gitaru, niti si ikada svirao, prva stvar koju trebaš odlučiti je: 

Akustična ili električna gitara?

Kratak i izravan odgovor je – kupi onu gitaru koju želiš svirati. Ako ti je želja svirati na električnoj, kupi električnu. Ako ti je želja svirati na akustičnoj, kupi akustičnu. 

Ne trebaš se brinuti oko toga koja je gitara “bolja za početnike”. Jednostavno kupi onu koja ti je privlačnija za sviranje.

Pritom uzmi u obzir da akustična gitara sama po sebi ima dobar zvuk, dok uz električnu moraš kupiti i pojačalo da bi imala dobar zvuk. 

Uz gitaru – kupi i nekoliko trzalica za gitaru. Štimer za gitaru možeš kupiti, ali on također postoji i kao aplikacija koju možeš skinuti na svoj mobitel. 

Što najprije naučiti svirati? 

Ako kreneš učiti svirati gitaru preko interneta, na svakoj stranici ćeš dobiti različite savjete za prve korake u učenju. Neki će preporučiti da prvo naučiš akorde. Neki će savjetovati kako najprije moraš vježbati vježbe za prste. Drugi će te učiti konkretne pjesme odmah od početka. Treći će te pokušavati naučiti čitati note i tako dalje. 

Sve to bi te moglo zbuniti jer ima mnogo različitih tvrdnji. 

Kroz dugogodišnji rad sa svojim studentima sam otkrio kako je najlakši način učenja za početnika na gitari sljedeći: 

1. Najprije nauči 4-5 vrlo laganih i jednostavnih melodija na gitari pomoću tablatura

Učeći lagane melodije, tvoji će se prsti početi navikavati na kretanje po gitari, desna ruka će trzati pojedine žice. Imat ćeš konkretne melodije/pjesme za svirati i naučit ćeš čitati tablature. Ovo je zabavnije nego odmah učiti svirati akorde i vježbe za prste. 

Tjedan dana ili možda dva sviraj samo te melodije svaki dan i gledaj kako u njima napreduješ. 

2. Nakon otprilike dva tjedna počni učiti svirati akorde

Nakon dva tjedna sviranja melodija, tvoji prsti će se puno bolje i brže kretati po gitari i sada će ti biti puno lakše naučiti akorde i mijenjati ih. 

Umjesto da učiš svirati velik broj akorda, za početak trebaš naučiti osam osnovnih akorda s kojima možeš svirati mnoge popularne pjesme. 

Ako želiš vidjeti koji su to akordi i kako ih naučiti, pročitaj ovaj članak.

3. Ako si zapamtio imena osam osnovnih akorda – počni ih mijenjati u ritmu 

Uzmi bilo koja dva akorda koja si naučio. Osnovni ritam s kojim možeš mijenjati naučene akorde je vrlo jednostavan i zasniva se na brojanju do četiri. 

Trzalicom trzni prvi akord četiri puta i na vrijeme promijeni u drugi akord, pa njega odsviraj isto tako četiri puta. Sve trzaje s trzalicom sviraj prema dolje. Npr. promjena između Am i C:

Am Am Am Am | C  C C C   

4. Počni što prije svirati konkretne pjesme s akordima

Čim zapamtiš osam osnovnih akorda i možeš ih mijenjati u stabilnom ritmu od četiri otkucaja, počni svirati konkretne pjesme s njima. Na internetu postoje brojne stranice sa pjesmama, a sa osam osnovnih akorda možeš svirati veliki broj pjesama. 

Počni naravno sa vrlo jednostavnim pjesmama. Možeš pogledati popis nekih pjesama koje možeš svirati sa osam osnovnih akorda ovdje

I to je to! Na ovaj način možeš lako uploviti u svijet gitare i započeti svirati s najmanje muke i frustracije. Počneš li odmah učiti akorde, bez prvotnog sviranja laganih melodija, bit će ti puno teže. Kreneš li svirati pjesme a da najprije nisi dobro naučio osam osnovnih akorda i osnovni ritam, bit će ti mnogo teže. Naravno, ako si uporan uspjet ćeš svejedno, no mislim da je ovako ipak puno lakše. 🙂