Kako najlakše naučiti svirati akorde na gitari – 1. dio

Postoji mnogo akorda na gitari. Neki su vrlo složeni, a neki veoma jednostavni. Za neke akorde će ti trebati i nekoliko mjeseci da ih savladaš, a za neke samo nekoliko sekundi.

Iako postoji jako mnogo akorda na gitari, velika većina pjesama uglavnom će se zasnivati na nekoliko akorda koji se vrte u krug. Iz tog razloga, na samom početku ne trebaš znati ogroman broj akorda da bi mogao svirati pjesme koje želiš. Zapravo, sa samo osam osnovnih akorda već možeš svirati veliki broj iznimno popularnih pjesama. Uz još nekoliko nadodanih akorda na tih osam osnovnih, možeš svirati većinu pjesama koje postoje.

Ovdje ću ti pokazati najkraći, najlakši i najzabavniji put učenja akorda na gitari.

Česta greška mnogih početnika

Bitno je da ne radiš jednu od osnovnih grešaka koje rade gotovo svi početnici, a to je učenje sviranja samih akorda, bez njihovog korištenja u pjesmama. Na taj način ćeš samo znati svirati različite akorde (čak i više nego što ti je u samom početku potrebno), ali ih nećeš znati upotrijebiti, kao ni odsvirati sa njima nešto što zvuči dobro. Ovakav način učenja je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto jako velik broj  ljudi već u samom početku odustane od sviranja gitare. Takav pristup jednostavno stvara frustraciju i ubija motivaciju za napretkom.

Puno lakši i zabavniji pristup je da najprije naučiš osam osnovnih akorda (pokazat ću ti ubrzo na koje akorde mislim) i onda sa njima sviraš razne pjesme. Pjesme ti daju motivaciju da nastaviš svirati dalje i u isto vrijeme ti daju razlog da učiš nove akorde i poboljšavaš ove koje znaš.

Osam osnovnih akorda i pjesme

Akordi koje je potrebno naučiti prve su takozvani „otvoreni akordi“. Postoji osam osnovnih otvorenih akorda s kojima možeš svirati mnoge pjesme, a koji nisu preteški za naučiti.

Nakon što ih zapamtiš i naučiš svirati, najprije pokušaj od njih stvarati razne kombinacije. Jednostavno uzmi sliku tih akorda (dolje) i bez određenog redoslijeda pokušaj svirati jedan za drugim. Neki će se međusobno slagati bolje, a neki lošije. Pažljivo slušaj i sam zaključi što ti dobro zvuči. Sviranje konkretnih pjesama s osam osnovnih otvorenih akorda najbolji je način da naučiš koji se akordi međusobno odlično slažu.

Kad ovih osam osnovnih akorda donekle memoriraš, pokušaj s njima svirati pjesme. Na taj način ćeš ih najbrže zapamtiti i dobiti tehniku koja ti je potrebna da ih mijenjaš s lakoćom. Glatka izmjena akorda dolazi s iskustvom, a iskustvo je najlakše i najzabavnije stjeći kroz sviranje pjesama. Postoje mnoge web stranice na kojima možeš naučiti svirati lagane pjesme s otvorenim akordima. 

Samo neke od pjesama koje možeš svirati sa ovih osam osnovnih akorda:   

Pink Floyd – Wish you were here

Green Day – Good riddance

Divlje Jagode – Krivo je more, Jedina moja

Guns N Roses – November rain, Patience, Sweet child o mine

Azra – Balkan

Metallica – Fade to black, Unforgiven

Daleka Obala – Sušac blues

Lynyrd Skynrd – Sweet home Alabama, Simple man

Bob Marley – Three little birds

Van Morrison – Brown eyed girl

Hladno Pivo – Roštilj

Bob Dylan – Knockin on heavens door

Opća Opasnost – Jednom kad noć

Creedence Clearwater Revival– Bad moon risin

Eric Clapton – Wonderful tonight

Jimi Hendrix – Hey Joe

Itd.

U samom početku će ti trebati određeni period da uhvatiš ritam i shvatiš kad se točno događa promjena akorda u pjesmama (tu ti najviše može pomoći dobar učitelj). Nemoj dopustiti da te to obeshrabri u sviranju konkretnih pjesama s osnovnim akordima, jer ćeš upravo svirajući pjesme najviše i najbrže napredovati na gitari i pritom se i odlično zabaviti!

Kraj prvog članka

Za nastavak članka, idi na drugi dio.