Kako najlakše naučiti svirati akorde na gitari – 2. dio

Ako nisi pročitao prvi dio članka, možeš to napraviti ovdje.

Mali F akord

Kad uhvatiš malo iskustva sa osam otvorenih akorda i raznim pjesmama (barem 10-20 različitih pjesama i mjesec-dva dana sviranja), vjerojatno ćeš do onda primijetiti da se u mnogim pjesmama pojavljuje F akord.

F akord se tipično svira kao barre akord, koji su dosta teži od otvorenih akorda, pogotovo u početku, ali može ga se svirati i na lakši način. To je preporučljivo za početak da ga možeš svirati u pjesmama i tako graditi svoj repertoar i nastaviti usavršavati svojih osam osnovnih akorda.

Lakši hvat F dur akorda izgleda ovako:

Ovo je puno lakša verzija nego original barre akord, kojeg ćeš učiti u sljedećem stadiju.

Za sada je najbitnije da nastaviš svirati lagane pjesme koje u sebi sadrže neke od osam osnovnih akorda i novonaučeni F akord.

Evo nekoliko pjesama koje u sebi imaju kombinaciju F akorda i nekih od osam osnovnih akorda:

Creedence Clearwater Revival – Have you ever seen the rain

Guns N Roses – Don`t cry

RHCP – Otherside

Azra – Usne vrele višnje

Rolling Stones – Angie

Prljavo Kazalište – Marina

Scorpions – Wind of change

Itd.

Barre akordi i ostali akordi

S devet akorda koje smo prošli (osam osnovnih iz prvog dijela članka i mali F dur iz ovog članka) moći ćeš svirati jako veliki broj pjesma i preporučam ti da provedeš nekoliko mjeseci čineći baš to – tako da si izgradiš solidan repertoar vrlo laganih pjesama.

Tako ćeš najviše uživati u gitari, graditi si odličan temelj za napredak i naučiti ćeš mijenjati akorde i svirati u ritmu vrlo dobro.

Ako si savladao 15-20 laganih pjesama uz osnovne akorde i mali F akord, sljedeći korak je da naučiš četiri osnovna hvata barre akorda.

Ovi barre akordi će ti omogućiti da sviraš sve one pjesme koje dosada nisi mogao.

Ako si nailazio na akorde kao Fm, F#, Bm (ili H), C#m, G# i slične, te pjesme nisi mogao svirati ako nisi znao barre akorde.

Kad naučiš ova četiri hvata i shvatiš kako ih točno primijeniti (tu ti opet može učitelj najviše pomoći da to brzo shvatiš), onda su ti na dohvat ruke sve te ostale pjesme. Pomoću barre akorda u kombinaciji s osam osnovnih otvorenih akorda možeš svirati većinu pjesama.

Ostali akordi – sedmice, sus, add9 i slični

U isto vrijeme dok se navikavaš na barre akorde, nastavi prolaziti razno razne pjesme.

Svako toliko, u pjesmi će se pojaviti akord kojeg ne znaš. Počet ćeš vidjeti uzorke i shvatiti da se neki akordi pojavljuju češće od drugih. Onda zastani i nauči takav akord. To je vrlo jednostavno – upišeš njihovo ime u tražilicu i izbaciti će ti sliku akorda.

Malo po malo, kroz vrijeme i puno pjesama – naučiti ćeš ogroman broj akorda i izgraditi ogroman vokabular pjesama.

Na kraju krajeva – cilj učenja akorda je da možeš s njima svirati pjesme koje voliš, a uz to je svirajući pjesme zapravo i najbrži način da naučiš svirati akorde. Pjesme te tjeraju da naučiš konkretne akorde i tjeraju te da vježbaš njihovu izmjenu, a sve to uz najveću moguću zabavu i uživanje.

Tako ćeš pomoću pjesama najbrže i uz najveću zabavu naučiti svirati veliki broj akorda i izgraditi svoj repertoar pjesama. Tako postaješ pravi gitarist! 😊