Želiš li stvarno naučiti svirati gitaru?

Iskrena želja za sviranjem

Prva stvar koju kao gitarist trebaš posjedovati je želja, iskrena želja za sviranjem gitare. Želja je ono što te tjera naprijed bez obzira na razne frustracije. Ne radi se o „needy“ mračnoj žudnji, „moram to imati ili ću poludjeti…“ – nego o trajnoj i stabilnoj želji za postizanjem uspjeha na gitari. To je tvoje gorivo! Ako je taj element prisutan, spreman si za dalje, ali ako nije, to je prvo na čemu je potrebno poraditi. Ako ti je sviranje gitare nešto čega se sjetiš samo s vremena na vrijeme i ako nemaš stvarnu želju za sviranjem, naravno da ti se neće dati vježbati, pa čak ni svirati.

Ukoliko ti u ovom trenu želja nije dovoljno jaka, ne brini, jer vatru i inspiraciju za glazbom unutar sebe itekako možeš sam potaknuti.

Poticanje želje kroz slušanje glazbe

Jedan od najboljih načina da to postigneš je slušanje više glazbe. Jedna od stvari koje kroz razgovor sa svojim studentima ponekad primjećujem, je da mnogi premalo slušaju glazbu. Smatram da je to jedan od glavnih problema bilo koga tko želi biti dobar gitarist. Naime, želja za sviranjem može biti vrlo slaba ako ne slušaš mnogo glazbe.

Slušanje glazbe pobuđuje strast za glazbom, a strast za glazbom općenito pobuđuje želju za sviranjem iste.

Ono što je zanimljivo kod slušanja glazbe je činjenica koliko je to zapravo jednostavno, jer glazbu ne moraš slušati aktivno na način da se fokusiraš isključivo na slušanje. To je korisno, ali nije potrebno. Dobru glazbu možeš slušati… pa skoro uvijek! Kad čitaš, guglaš, kuhaš, radiš, igraš šah, vježbaš, pišeš domaću zadaću, pripremaš se za posao itd. Zašto ti svo to vrijeme provedeno radeći svakodnevne aktivnosti jednostavno glazba ne bi svirala u pozadini? Pasivno slušanje glazbe je potpuno dovoljno.

Otkrivanje nove glazbe

Novu glazbu možeš otkrivati bez obzira kakva glazba ti se sviđa. Nikad u povijesti ljudi nisu imali pristup tolikoj količini glazbe kao danas. To znači da postoji neizreciv broj bendova i albuma koje bi vjerojatno obožavao, ali niti ne znaš za njih, jer ih još nisi otkrio. Svejedno voliš li modernu ili stariju glazbu, u današnje doba interneta i jeftinih cd shopova nevjerojatno je lako doći do nje.

Nije bitno koju vrstu glazbe voliš, bitno je da slušaš što više glazbe. Ako nemaš inspiracije odakle krenuti, vrlo jednostavan i efektan način je da odeš na stranicu www.besteveralbums.com i da slušaš najbolje rangirane albume, po raznim listama. Jer kultni albumi nisu bez razloga kultni. Želiš proučiti šezdesete, sedamdesete, osamdesete, devedesete, modernu glazbu? Nema frke, sve je tamo, fino rangirano. Možeš slušati najbolje rangirane albume iz određenog desetljeća, godine, žanra i tako dalje. Nije nužno da će ti se svidjeti svaki odlično rangiran album, niti je u tome uopće poanta. Poanta je u tome da ćeš slušajući razne albume (raznih žanrova) dobiti mnogo ideja za otkrivanje nove glazbe.

Dakle, slušaj glazbu kad god ti je zgodno, dok obavljaš svakodnevne aktivnosti, usput. Nemoj glazbu slušati samo na radiju, već kreni istraživati svoju glazbu slušajući sve albume od bendova koje voliš, bendove slične onima koje već voliš i kultne bendove. Ponekad poslušaj nešto neočekivano, izvan zone svojeg komfora. Pusti da te glazba sama vodi u istraživanje i promatraj kako ti želja za sviranjem u isto vrijeme raste, a ideje što bi svirao se sve konkretnije formiraju.

Zaključak

Ako već slušaš dovoljno glazbe, postoje i mnogi drugi načini za buđenje želje za sviranjem kao što su odlaženje na koncerte, u glazbene dućane, dućane s glazbenom opremom, sviranje sa drugim glazbenicima, sviranje pred ljudima, itd. Ponekad se samo treba sjetiti osjećaja koji si imao u srednjoj školi slušajući najdraže bendove i kad ti je bio veliki užitak istraživati i slušati glazbu.  

Kao što vidiš, mnogo je načina na koje možeš potaknuti želju. Želja za sviranjem je najvažnija stvar koju trebaš imati jer će ti ona dati razloge, energiju i motivaciju za sviranjem i vježbanjem. Uz iskrenu želju moći ćeš savladati sve čega se uhvatiš!