Tečaj gitare = Kako vježbati gitaru za brzi napredak

Kako pravilno vježbati gitaru za brzi napredak

Pravilno vježbanje gitare je najlakši način da naučiš svirati gitaru brzo, da osjećaš konstantni napredak i da uživaš u svojem sviranju. Znaš li pravilno vježbati, to ti također omogućava da provodiš dnevno samo 15-30 minuta vježbajući i da svejedno osjećaš kao da tvoje vještine rastu i da postaješ sve bolji. 

Da bi naučio pravilno vježbati, bitno je da znaš što vježbanje gitare nije, a što vježbanje gitare u suštini jest:  

Vježbanje gitare NIJE akumuliranje informacija 

Vježbanje gitare = Rješavanje problema jedan po jedan 

Dva glavna cilja vježbanja gitare:

PRVI CILJ VJEŽBANJA = Dok sviraš dionicu primijeti koji se točno problemi pojavljuju. (dobra ideja je i zapisati probleme kao listu).

DRUGI CILJ VJEŽBANJA = Svaki problem rješavaj jedan po jedan tako da se fokusiraš isključivo na rješavanje samo tog problema, a ostale ignoriraj.

Dakle koju god dionicu glazbe vježbaš, bilo to iz pjesme ili nekakve skale ili lickovi, rifovi i slično – prvo trebaš uočiti koji se točno problemi pojavljuju a onda se fokusirati na jedan jedini problem u svoje vrijeme. 

Svaki problem vježbaj sa vježbom koja je dizajnirana da rješava taj problem tako što fokusira pažnju točno na problematične pokrete. 

Primjeri vježbanja

Akordi

Dok sviraš nekoliko akorda u krug, moguće je da ćeš primijetiti sljedeće probleme: 

 • Akorde ne možeš vrtiti dovoljno brzo u krug i ispadaš iz pjesme
 • Pojedini akordi zvuče nečisto 
 • Ritam je nestabilan

Ako bi vježbao tako da odjednom probaš riješiti sva tri problema, um bi bio razasut na tri fokusa i gotovo je nemoguće da ćeš na taj način probleme stvarno riješiti. 

Zato razdvoji svoju vježbu u tri različita dijela, od kojih svaki rješava jedan od gore navedenih problema (svaki po minutu-dvije):

 1. Akorde vrti sporo u krug bez ritma, fokus je samo na lijevoj ruci / 1-2 min.
 2. Svaki akord sviraj jednu po jednu žicu, da vidiš koje note nisu čiste i pokušavaj dobiti sve čiste note / 1-2 min.
 3. Uštopaj gitaru lijevom rukom (samo nježno takni žice) i sviraj samo ritam. Fokus je isključivo na desnoj ruci i ritmu / 1-2 min.     

Na ovaj način ćeš u samo nekoliko minuta upotrijebiti svoj fokus za rješavanje tri različita problema i odmah ćeš osjetiti određeni napredak. U sljedećim danima ponavljaj te male fokus-vježbe od par minuta dok god ne riješiš sve probleme. 

Melodije

Dok god sviraš nekakvu melodiju, lick, solažu ili skalu prvo trebaš uočiti koji se problemi pojavljuju. 

Moguće da ćeš dok sviraš uočiti neke ili sve ove probleme: 

 • Ne koristiš uvijek iste prste lijeve ruke da bi svirao note 
 • Mali prst lijeve ruke je napet i “strši”, pa ti je teško svirati 
 • Trzanje nije dosljedno – ponekad trzaš sa downstroke-om, ponekad s upstroke-om ali nema pravilne mišićne memorije 
 • Općenito ti je teško trzati a pogotovo ako mijenjaš žice 
 • Neke note nisu čiste i glasne, nego zvuče loše (lijeva i desna ruka nisu sinkronizirane u pokretima) 
 • Melodiju možeš svirati jako sporo ali čim ubrzaš ispadaš 

Recimo da si pronašao gornjih šest izazova koje trebaš riješiti. Jedini način da ih riješiš je da se fokusiraš na jedan po jedan problem. Umjesto da predugo vježbaš svaki problem, najlakše ih je svaki vježbati po minutu-dvije i tako rotirati svoj fokus. 

Rješenja (vježbe) za gornje probleme: 

 1. Dok sviraš melodiju fokusiraj um isključivo na to da koristiš uvijek iste (i smislene) prste lijeve ruke / 1-2 min. 
 2. Fokusiraj um na to da mali prst (i ostali) bude što bliže žicama i da ne leti predaleko od žica. Opusti mali prst koliko možeš. Sviraj jako sporo. / 1-2 min. 
 3. Fokusiraj se na korištenje pravilnih poteza trzanja (down i up) koje ima smisla za tu dionicu / 1-2 min 
 4. Zatvori oči i probaj fokusirati um na desnu ruku i osjetiti trzanje žica / 1-2 min 
 5. Pronađi note (ili notu) koje ne zvuče čisto i naglasi te note – sviraj ih glasnije i fokusiraj se isključivo na te note. / 1-2 min 
 6. Sviraj melodiju jako sporo nekoliko puta i potrudi se da u sporoj brzini melodija zvuči čisto i “savršeno” i onda vrlo lagano ubrzavaj melodiju. Dok ubrzavaš pokušavaj zadržati tu čistoću nota. Čim note postanu nečiste, uspori, sviraj savršeno i opet pokušavaj ubrzati. / 1-2 min. 

Zaključak 

Kao što vidiš – vježbanje gitare NIJE samo učenje novih stvari i informacija već se najviše svodi na rješavanje problema koji se neprestano pojavljuju. 

Za svaki problem na gitari moguće je pronaći rješenje i uz pomoć laserski fokusiranog uma na samo jedan jedini problem u svoje vrijeme, možeš riješiti sve svoje probleme i izazove na gitari.

Rješavajući probleme na gitari postaješ slobodan da sviraš baš onako kako želiš i da uživaš u sviranju gitare više nego ikad dosad. 

Želiš li napokon izvježbati sve aspekte sviranja gitare? 

Gornji proces vježbanja koji smo prošli samo je kratki uvid u to što je moguće postići kad pravilno i fokusirano vježbaš gitaru. 

Želiš li zaista izvježbati sve najvažnije elemente sviranja gitare, potrebno je znati koji su svi ostali tipični problemi i koje fokusirane vježbe rješavaju te probleme. 

To je nešto što je nemoguće postići u kratkom videu od desetak minuta, ali je itekako moguće uz veliki vođeni video tečaj (u trajanju od ???? min.), kojemu možeš pristupiti na donjem linku. 

Kroz video tečaj ćeš naučiti (i još važnije izvježbati) kako riješiti sve tipične probleme na gitari koji se neprestano javljaju svim gitaristima. 

Ako se mučiš sa sviranjem nekih od sljedećih elemenata – akordi, ritam, rifovi, trzanje, melodije, solaže, skale – onda će ti ovaj tečaj točno pokazati kako da vježbaš sve te elemente i omogućiti ti da sviraš puno bolje uz vremenski puno manje vježbanja. 

Samo zamisli koji užitak će ti biti kad budeš znao/znala točno kako riješiti određeni problem i kako to postići u kratko vrijeme. No ne samo da ćeš naučiti točno kako to postići, nego puno bolje – uz video tečaj i moje vođene vježbe ćeš sve to odmah i izvježbati. Do kraja videa biti ćeš mnogo bolji gitarist/ica! 

Klikni na link dolje i započni transformaciju svojih vještina na gitari: 

www.podukegitarezagreb.hr/link-koji-ne-postoji

Ako želiš naučiti pravilno vježbati uz učitelja, možeš rezervirati besplatnu uvodnu lekciju gitare u Zagrebu na linku:

www.podukegitarezagreb.hr