Koncentracija i vježbanje gitare – ključ uspjeha

Pokušaj zatvoriti oči i poslušati što ti se događa u glavi. Osim ako nisi mnogo meditirao u životu, vjerojatno ti se neprestano odvijaju mnoge misli jedna za drugom, bez velikog reda i smisla. Ako bi bolje promatrao misli kroz život, (možda i jesi), uvidio bi da se one većinom ponavljaju. Po cijele dane unedogled vrtimo jako slične misli, koje su u našim glavama tko zna otkad i tko zna odakle. 

Kakve to veze ima s vježbanjem gitare?

Kad sjedneš vježbati, ako ti je glava puna raznih misli koje se intenzivno vrte, može biti jako teško vježbati i ponavljati istu stvar opet i opet. Misli mogu biti jako naporne i natjerati nas da stanemo s vježbom ili da krenemo vježbati nešto drugo. Naše misli su često neorganizirane, destruktivne i negativne i moguće je da se, dok vježbaš, izmjenjuju u ovakvom tonu:

 • „Zašto se toliko mučim, čemu sav taj trud, ionako nemam šanse naučiti svirati?“
 • „Daj, čemu sve ovo, prestani se toliko mučiti“
 • „Bolje da krenem nešto drugo vježbati, ovo je dosadno“
 • „Zašto ponavljam istu stvar umjesto da nešto drugo radim?“
 • „Dosadno je, ne da mi se više“
 • „Kakvog uopće ovo ima smisla?“
 • „Što ako me netko sluša – rugat će mi se?“
 • „Imam preeemale ruke, ne mogu nikako ovo dosegnuti“ 
 • „Ovo je preeeeeteško, nikad neću ovo svladati“
 • „Ma bolje da odustanem odmah“ 

Ako ti se ovakve misli vrte u glavi dok vježbaš, može biti jako teško ostati koncentriran na sviranje. Čak i ako su misli puno bezazlenije – odjednom se sjetiš neke stvari sa posla ili iz škole, ili nečeg što ti je netko rekao jutros i jednostavno potpuno odlutaš u mislima – svejedno će ti biti teško ostati koncentriran na vježbanje. Na taj način gubi se efekt i moć vježbe. Pažnja je razasuta zbog čega umjesto da stvaraš dobre navike u sviranju, stvaraš krive navike što loše utječe na tvoj gitaristički razvoj.

Kako se riješiti misli i postati koncentriran?

Misli se više-manje nije moguće, a niti potrebno riješiti. Sve što trebaš napraviti jest primijetiti kako misli postoje, da se vrte u glavi i svejedno nastaviti s vježbom. Drugim riječima – nemoj „ići prema mislima“, nemoj im predati nikakvu realnu moć. Jednostavno primijeti da su tu i pusti ih da idu svojim tokom ali nemoj dati da utječu na ono što radiš.

Neprestano se vraćaj natrag na objekt koncentracije, na fokus vježbanja. Budi što više prisutan u sadašnjem trenutku. Svakih minutu ili dvije promijeni objekt koncentracije:

 • Primijeti kako rade prsti lijeve ruke – ima li suvišnih pokreta, stoje li neprirodno daleko od vrata gitare, jesu li napeti ili opušteni?
 • Primijeti pogađa li ti desna ruka točno one žice koje treba trzati; koristiš li pravilan alternate picking (ako je u tom trenu prikladan)
 • Primijeti čuju li se sve note čisto i glasno
 • Primijeti imaš li napetost u sljedećim dijelovima tijela (jedno po jedno) – vrat, vilica, ramena, leđa, ruke, prsti 

Jednostavno se pokušaj skoncentrirati na takve objekte koncentracije, a misli koje se svejedno odvijaju pusti da rade što žele, no nemoj se obazirati na njih.

Ono što će ti se vjerojatno događati je da ćeš mali dio vremena biti koncentriran, pa onda odjednom shvatiti da si već neko vrijeme potpuno odlutao u mislima.

Nema veze – jednostavno se opet vrati natrag u objekt koncentracije. Onda će ti misli ponovno odlutati. Potom ih moraš opet vratiti natrag.

Neprestano ćeš igrati tu igru između koncentracije i sanjarenja, opet i opet, ali kroz vrijeme, postajat ćeš sve bolji i bolji i sa mnogo manje truda ćeš se moći koncentrirati na jako velike periode vremena.

Kroz vrijeme ćeš vidjeti da će napredak na gitari ovisiti DIREKTNO o dubini koncentracije koju posjeduješ.

Obrati pozornost na vrhunske glazbenike dok su na pozornici. Njihova koncentracija na sviranje je tako duboka i intenzivna da se gotovo može osjetiti kao vanjska pojava. Upravo ta sposobnost intenzivne koncentracije i jest ono što ih čini vrhunskim glazbenicima.

Ako imaš čak i najmanjih problema sa koncentracijom (a više-manje svi ih imamo), toplo ti savjetujem  da istražiš kako meditacija djeluje na tijelo i um. Redovita meditacija (15-20 minuta dnevno) je nevjerojatno efektna u smirivanju misli i podizanju koncentracije. Općenito je mnogo toga napisano o meditaciji. Velika većina najboljih glazbenika i umjetnika općenito tvrdi da redovito meditira i da je meditacija igrala veliku ulogu u njihovom napretku.

Osim što pomaže kod koncentracije, meditacija također podiže razinu tolerancije na negativne misli, stvara veću izdržljivost, pa možeš svirati i vježbati puno duže da se ne umoriš. Uz to sve – ona potiče kreativnost, jer stvara zaštitu od negativnih misli koje blokiraju kreativnu energiju.

Eto, ovo su osnovne stvari koje trebaš imati na umu što se tiče vježbanja i koncentracije. Vježbaš li redovito uz duboki fokus na objekte koncentracije, tvoj napredak će biti nezaustavljiv i mnogo više ćeš uživati u sviranju. S druge strane, vježbaš li neorganizirano i bez mnogo koncentracije, bit će ti mnogo teže. Izbor je tvoj! 😊