Kako učiti svirati pjesme na gitari

Sviranje gitare je zabavno i uzbudljivo. Odsvirati na gitari pjesmu koju voliš godinama jedan je od najboljih osjećaja, ali znaš li kako uopće učiti svirati pjesme? 

Što ako si totalni početnik ili ne znaš kako bi naučio svirati novu pjesmu? 

U ovom članku objasnit ću ti glavne načine učenja sviranja pjesama, tako da možeš krenuti učiti neke od svojih najdražih hitova i uživati u gitari. 

Da bi učio pjesme na gitari možeš probati jedan ili više sljedećih načina: 

 • Pronađi dobrog učitelja gitare i naglasi mu svoj cilj – da želiš naučiti osnove gitare i nekoliko jednostavnih pjesama ili dijelova pjesama. 

  (Mnogi učitelji gitare nažalost uopće ne pitaju svoje studente što oni žele učiti nego ih odmah idu učiti svoj neki kurikulum, koji često nije uopće dobar za studenta…zato naglasi učitelju što želiš a ako je dobar učitelj onda će on znati kako napraviti plan i program za taj cilj). 

 • Počni učiti pjesme preko YouTubea. Ovo može biti vrhunska metoda učenja pjesama i mnogi moji studenti su naučili svirati popriličan broj pjesama na taj način, pa onda naknadno došli kod mene na lekcije usavršavanja. 

  Izazov YouTubea je to što kao početni gitarist često ne možeš znati koje su pjesme na tvojem levelu i što ti nitko ne može reći sviraš li točno. No svejedno mislim da je to odličan početak. Nemoj previše brinuti oko toga da li sve radiš pravilno isprve. Počni učiti i vidi da li ti se to uopće sviđa, a kasnije uvijek možeš pronaći učitelja da potvrdi radiš li dobro ili ne. 

  Da bi bilo efektno dobra ideja je da za početak počneš učiti najveće strane rock hitove zato što će takve YouTube lekcije biti većinom vrlo kvalitetne s točnim dijelovima pjesama. Rifovi poput Seven nation army, Smoke on the water, Come as you are, Day tripper, Enter sandman, Do I wanna know?, Sunshine of your love, China girl, Redemption song, Iron man. 

  Ti i ostali slični rifovi dat će ti dovoljno materijala da naučiš vježbati gitaru i dovoljno uživanja u sviranju da ćeš htjeti nastaviti dalje. Ubrzo nakon toga moći ćeš svirati i teže pjesme, naučiti svirati akorde u ritmu i malo pomalo širiti svoj repertoar sviranja. 

 • Uči pjesme pomoću tablatura. Tablature su „čitanje nota za gitariste“. To zapravo uopće nije točno niti je dobra definicija ali tako većina nas razmišlja :). Iako su standardne note iz glazbene škole puno bolja metoda čitanja glazbe iz više razloga (glavni je to što odmah u sebi sadrže ritam), one zahtijevaju jako puno vremena da bi se naučile čitati, zbog čega bi trebao odgoditi sviranje konkretnih pjesama jako dugo, dok ne savladaš osnove čitanja nota. 

  Rock glazbu je također teže zapisati u notama nego klasičnu glazbu koja se primarno uči kroz čitanje nota. Zato većini početnika koji žele početi svirati rock gitaru ne preporučam da počnu pomoću čitanja nota (iako su superiornije od tablatura zbog raznih razloga), koje uvijek kasnije mogu početi učiti čitati. 

  Tablature jesu inferiornija metoda ali su zato mnogo jednostavnije za čitati i možeš ih razumjeti odmah čim se upoznaš s njima i tako bez odgode početi svirati konkretne rifove i dijelove pjesama. Tablature također postoje kao interaktivne aplikacije pomoću kojih možeš u isto vrijeme vidjeti tablature i čuti kako pjesma zvuči.

  U takvim interaktivnim tablaturama vidiš koje note trebaš svirati, a slušajući komad pjesme opet i opet, pomoću sluha pokušavaš čuti i izvesti pravilni ritam dijela pjesme. Na taj način zapravo gradiš i svoj sluh jer koristiš uho da bi odredio koji je ritam. 

  Tablature koje nisu interaktivne (one koje ne možeš čuti nego samo čitati) definitivno ne preporučam početnicima jer ih obično totalno totalno zbune (osim ako im pri korištenju takvih tablatura ne pomaže učitelj). No interaktivne tablature su odličan i često brz način za učenje pjesama. 

  Primjer interaktivnih tablatura je stranica Songsterr ili dijelovi stranice Ultimate guitar. Moja najdraža metoda je Guitar Pro, program koji se skine na komp ili na mobitel i onda se pojedine pjesme mogu besplatno skidati na internetu. Odličan je i Mysongbook koji ima vrhunske profesionalne tablature, a koristi Guitar Pro kao softver. Možda najjednostavniji za početak je Songsterr jer je obična web strana. (Npr ukucaj u google „Sunshine of your love songsterr“) 

 • Skidaj pjesme po sluhu. To bi značilo – upali pjesmu, slušaj je opet i opet i bez ikakve pomoći osim slušanja pjesme pronađi na gitari kako se svira. Ovo je za početnika gitare nešto potpuno apstraktno i nemoguće je tako početi učiti svirati. Za skidanje po sluhu treba određeno iskustvo jer inače ne znaš odakle početi. 

  S druge strane, kad to iskustvo stekneš i kad kreneš skidati pjesme po sluhu, to je jedna od najboljih stvari koje možeš raditi za svoju glazbenost baš zato što ti se razvija sluh i osjećaj za glazbu. Glazba je ipak primarno slušna umjetnost i možeš li skidati glazbu po sluhu to će ti uvelike pomoći da se lakše uklopiš svirajući s drugim glazbenicima, da improviziraš i da stvaraš svoju glazbu i da općenito izvodiš bilo što čuješ ili što čuješ u svojoj glavi.

  Kad se dobro istreniraš da skidaš glazbu po sluhu, to ti daje mogućnost da ekstremno brzo skidaš pjesme i bolje ih pamtiš nego da prvo moraš tražiti videa ili tablature. Skidanje po sluhu je definitivno jedna od stvari koju naglašavaju gotovo svi najbolji gitaristi povijesti. 

  Teško je uopće objasniti kako početi skidati glazbu po sluhu osim da jednostavno „kreneš“, ali ako bi probao napraviti neku metodu to bi izgledalo ovako nešto:

  – Prvo uči pjesme uz učitelja ili uz video (youtube). Na taj način se učiš uopće kako proizvesti zvuk na gitari i stvaraš iskustvo sviranja komada pjesama. Već tu zapravo počinješ koristiti svoj sluh. 
  – Nauči čitati i tablature i pomoću njih nauči neke pjesme. Koristi sluh da bi shvatio da li je ono što sviraš isto kao u pjesmi. Zvuči li dobro? 
  – Kad dobiješ određeni repertoar u prstima, probaj učiti rifove ili pjesme tako da koristiš video ili tablature, ALI neke dijelove pokušaj dokučiti sam. Npr u videu čovjek objašnjava neki rif. Neka ti on pokaže prvih par nota, pa onda po sluhu probaj pronaći sljedeću notu. Počni pomalo, samo s jednom, dvije note. 
  Ili pomoću tablatura nauči prvih par nota, pa onda sam probaj pogoditi gdje je sljedeća. Provjeri na tablaturama jesi li pogodio.
  – Gornja „hibridna“ metoda je po meni ključ skidanja po sluhu i to bi trebao biti najveći fokus dok se učiš skidati po sluhu. 
  – Jednom kad ti to postane lagano, možeš probati jednostavno upaliti pjesmu, slušati dio nekoliko puta i bez ikakve pomoći probati pronaći gdje se to nalazi na vratu i kako idu note. Ako se navikneš to raditi s gornjim metodom u jednom trenutku će ti ovo postati puno lakše. Također i s iskustvom, kako učiš ideje iz pjesma, skale i glazbenu teoriju, bit će ti mnogo lakše pronaći bilo što što čuješ na gitari. 
  – Jedna stvar koja iznimno mnogo pomaže kod skidanja bržih dijelova po sluhu je da usporiš pjesmu (npr. na YouTube ima ta opcija) i slušaš ju usporeno opet i opet. 

To su dakle glavne metode učenja sviranja pjesama – uz učitelja gitare (ili nekog prijatelja, brata, ujaka i sl.), pomoću videa, pomoću tablatura (ili nota) i skidanjem po sluhu. Ako se pitaš na koji način početi, uzmi u obzir da više-manje svaki gitarist za kojeg si čuo koristio je sve ove metode u raznim kombinacijama. 

Najbrži i najlakši način je, naravno uz kvalitetnog učitelja gitare kojeg zanima što ti točno želiš postići na gitari i koji zna kako napraviti konkretan plan i program da bi to postigao. 

Želiš li da ti ja ili moj učitelj pomažemo u učenju pjesama, prijavi se na besplatnu lekciju gitare u Zagrebu.