Harmonija i improvizacija – Sviranje uz zamišljene akorde

Prvo pročitaj tekst pa onda pogledaj video ispod teksta!

Vježbanje uz backing track je korisno, no što ako nemaš backing track? Što ako znaš neku dobru progresiju akorda, a nemaš ju gdje nasnimiti? Da li jednostavno odustati od naglašavanja harmonije?

Pravilan odgovor je da definitivno ne odustaješ, nego da jednostavno naglašavaš harmoniju ZAMIŠLJAJUĆI akorde u pozadini. 

Ovo je jedna od tajni velikih majstora improvizacije – oni su sposobni svirati tako da u njihovoj svirci možeš čuti promjenu akorda, iako ih nigdje nema. Razlog zašto u njihovoj svirci možeš čuti promjenu akorda jednostavan je – dok sviraju, oni zamišljaju konkretnu progresiju akorda u svojoj glavi. 

Zato i dok sviraju bez pozadine, još uvijek zvuče melodično i zanimljivo. Sviranje uz zamišljene akorde omogućuje im da dodaju komade tih akorda, arpeggia, harmoniju, suspenziju…pa njihovo soliranje postaje ritmično, harmonično, puno i uzbudljivo. 

Naglašavanje akorda bez backing tracka nije lako, ali izoštrava tvoj osjećaj za harmoniju i melodiju vrlo snažno. Možeš li postići da se u soliranju bez backing tracka čuju akordi kako se mijenjaju, zvučat ćeš odlično svirajući bez pozadine, a kad budeš svirao s pozadinom bit će ti lakše nego prije naglašavati harmoniju i “stopit ćeš se s pozadinom”. 

Kako to postići? 

  1. Izmisli ili “posudi” iz pjesme bilo koju progresiju akorda. Počni prvo samo s dva akorda (najlakše neke koje si dosad proučavao u ovim lekcijama) 
  2. Bez backing tracka prvo sviraj samo te akorde. Razmišljaj o trajanju svakog akorda i izbroji koliko traju (vjerojatno četiri otkucaja). Nemoj žuriti s ovim korakom. 
  3. Sad nemoj svirati akorde nego počni naglašavati harmoniju koristeći trikove iz dosadašnjih lekcija:

– sviraj samo arpeggia (ali upadni u pravo vrijeme u drugi akord) 

– dodaj note iz skale ali nađi se na pravom akordu u pravo vrijeme 

– u bilo kojem trenutku osim samih nota ili arpeggia možeš udariti ili cijeli akord ili komad akorda, ali samo ako je pravilno vrijeme za to 

Ova vježba nije laka, ali je iznimno korisna. Briljantna stvar kod nje je što možeš vježbati naglašavanje harmonije bilo kad, čak i kad nemaš nikakvu pozadinu za svirati. Možeš ju vježbati npr samo s akustičnom gitarom kad si negdje bez tehnologije…a možda se i iznenadiš koliko to fantastično zvuči samo po sebi.