Harmonija i improvizacija – Suspenzija i soliranje (note izvan arpeggia)

Prvo pročitaj tekst pa onda pogledaj video ispod teksta!

U prošloj vježbi upadao si u akord s notom od tog akorda. Primijetio si kako je promjena akorda naglašena i kako ta nota s kojom upadaš savršeno pristaje tom akordu. 

No bitno je znati da ne moraš uvijek birati upadanje u akord s notom iz arpeggia. Ponekad baš namjerno želiš da ta nota nije iz arpeggia i ako to radiš svjesno, to će onda baš tako i zvučati. 

U ovom zadatku koristit ćeš prastari trik iz glazbe, koji se zove suspenzija. 

Suspenzija je jednostavno korištenje note izvan akorda i arpeggia da bi produžila osjećaj napetosti, a sve da bi na kraju razriješili tu napetost konačno svirajući notu iz arpeggia. Slušatelj dobija osjećaj olakšanja kad se nota napokon razriješi u notu iz arpeggia i na taj način zapravo još jače naglašavamo harmoniju u promjeni akorda. 

Da bi ilustrirao što je suspenzija, evo primjera: 

Akordi su npr C/// F/// 

U trenutku promjene u F dur, želimo li odmah naglasiti harmoniju (kao u prošlom zadatku), svirali bi jednu od nota u F duru (F, A ili C) točno u trenutku promjene. 

No suspenzija je namjerno odgađanje gore opisanog i zato umjesto da sviram te note, u promjeni sviram jednu od nota koji NIJE unutar akorda (ali se nalazi unutar iste skale – u ovom slučaju C dura). Dakle u trenutku promjene ne sviram ni F, ni A ni C, nego nešto treće – npr notu G. 

Svirajući notu G, stvaram napetost, jer ona nije dio F dur akorda. To je suspenzija. No ako brzo nakon nje sviram ipak notu F – napetost se rješava. G nota je stvorila napetost, a F je donijela osjećaj olakšanja. 

Kako je glazba velikim dijelom igra stvaranja i opuštanja napetosti, suspenzija je vrlo moćan i koristan alat za kreiranje raznih ugođaja. 

Umjesto note G, mogao sam izabrati i notu B, koju bi razriješio u notu A (ili C)  ili notu D, koju bi razriješio u C…ili notu E, koju bi razriješio u notu F. 

Nebitno je koju notu izabereš kao suspenziju dok god se nalazi unutar skale, (C dur skali u primjeru) i dok god ju razriješiš u note arpeggia (F, A ili C). 

Da bi si olakšao shvaćanje i vježbanje suspenzije i harmonije općenito – uvijek uz sebe imaj komad papira na kojem ćeš pisati note akorda. 

DOWNLOAD Backing trackovi – Progresija dva akorda